Bio Japán Barna Rizs Miszókrém - Pasztörizált

Bio Japán Barna Rizs Miszókrém - Pasztörizált

Organic Japanese Brown Rice Miso Paste - Pasteurised
3 430 Ft
Cikkszám:
CS473
Készlet: 
0 db

Termékleírás

Összetevők: teljes szójabab• (47%), erjesztett barna rizs• (33%), tengeri só, viz.

A •-al jelzett termékek bio gazdaságból származnak.

Ezt a sötétebb, sűrűbb misot, a japán Genmai Misot azért fejlesztették ki, hogy a tápértéke maximális legyen. Amióta szójabab és barna rizs keverékének felhasználásával készítik, azóta rendkívül egészséges táplálkozási előnyökkel rendelkezik.

Természetesen attól a régiótól és éghajlattól függően, ahol a miso készül, a főzőmester a szaktudása és a tapasztalata alapján megítéli, hogy a miso elérte-e az optimális érettséget. Ez az érlelési idő változhat forró nyári időszakokban a 6 hónaptól, bizonyos megyék hidegebb régióiban a 18 hónapig.

Élvezze ezt a kiadós misot egész évben, mártásokban, kenhető krémekben, sült ételekben, levesekben és ragukban.

 

Mi a miso?

Az árpa miso készítése

 

A szójababot megfőzzük, hozzáadjuk a megpárolt árpát, sóoldatot (tengeri só és víz), az Aspergillus Oryzae-vel beoltott koji rizskultúrát, majd az egészet jól összekeverjük, és egy cédrusfa hordóba tesszük erjesztés és érlelés céljából.  
 
A miso egy japán, hagyományos, erjesztett, alapvető élelmiszer és fűszer, amely különböző típusú gabonafélékből, túlnyomórészt szójából, valamint az egyedülálló koji fermentációs kultúra hozzáadásával készül. 
 
Christopher Dawson, a Clearspring alapítója, a 18 év alatt, amíg Japánban élt, a miso minőségi szakértőjévé vált. A Clearspring termékpalettáját is ő válogatta össze a legfinomabb, hagyományosan előállított japán bio misokból. 
 
Minden hagyományosan erjesztett japán miso főzéssel készül, a legfinomabb bio termesztésű összetevőkből (teljes szójabab, gabonafélék), koji fermentált kultúrával (gabona vagy szójabab, és Aspergillus Oryzae penész spórával beoltva), valamint tengeri só és víz hozzáadásával. Azután cédrusfa hordókban szobahőmérsékleten, több hónapon keresztül természetesen érlelődik. Ez alatt a kojiban lévő enzimek, a természetesen előforduló élesztők és baktériumok fokozatosan lebontják az összetett gabonát és szóját könnyen emészthető aminosavakra, zsírsavakra és egyszerű cukrokra. Ezen folyamatok által keletkezett miso elnyeri gazdag és összetett ízét, melynek mélységét az uma, az ötödik íz tökéletesíti. 

Hogyan tároljuk a misot?

Általában a miso tárolásának legjobb módja frissességének és minőségének megőrzésére hűvös szekrényben vagy hűtőszekrényben. Azonban ez az éghajlati viszonyoktól és a személyes preferenciáktól függ. A magas hőmérséklet a további erjedést segíti elő, amely ártalmatlan változást idézhet elö a termékben. A színe sötétedni fog, és érettebb lesz az íze, valamint esetleg a csomagoláson belüli nyomásnövekedést eredményez. Levegő hatására esetleg kialakúlt ártalmatlan, fehér élesztőréteget egyszerűen kaparja le.  

Mennyire sós a miso?

A só minden erjesztett és pácolt étel szerves részét képezi. Fontos szerepet játszik az erjesztési folyamatban, a tápérték optimalizálásában, de a termék romlását is meggátolja. A Miso elegendő sót tartalmaz ahhoz, hogy elösegítse az erjedést. A tényleges mennyiség változó, az 5%-tól az enyhébb fajtáknál, egészen 12%-ig az erősebb, sötétebb fajtáknál. A miso egy koncentrált fűszer, amely jelentős ízhatást biztosít, így nem kell nagy mennyiség belőle. Amikor a sót akarja kiváltani misoval, adjon hozzávetőlegesen egy-két teáskanál misot, egy negyed teáskanál só helyett. Így a sóbevitel csökkenthető a fözés során, de további előnyökhöz is jut a miso fantasztikus telt ízéből és tápértékéből adódóan.

Clearspring szója ételek nem génmódosítottak?

A bio tanúsítvány feltétele, hogy az élelmiszer nem lehet genetikailag módosított, ezért is, az összes Clearspring bio élelmiszer nem génmódfosított. A Clearspring a nem bio termékei esetében is garantálja, hogy azok sem tartalmaznak egyetlen génmódosított összetevöt sem. 

A miso különböző fajtái?

Ahogy a francia boroknak, vagy a belga söröknek is, a misonak is számos változata létezik. Minden egyes fajtának saját egyedi íze, színe és textúrája van és mindegyiken kiérződik a helyi kultúra, a mag fajtája és Japán különböző régióinak az eltérő termesztési feltételei. Míg az édes misó alacsonyabb szójatartalmú, kevésbé sós és több kojit tartalmaz, Japán déli részein népszerű. Ezzel szemben a sötétebb miso, amit gyakran aka-nak, vagy piros misonak hívnak, több szóját és kevesebb koji gabonát tartalmaz és hagyományosan Japán északi részéből származik. A Clearspring termékpalettáján megtalálható a legjobb miso minden típusból, úgy a sötét, mint világos, ahogyan a tiszta szójabab és a gabonával kevert fajták egyaránt. 

Kell főzni a misot?

A nem pasztőrözött miso olyan élő enzimeket tartalmaz, amelyek a hosszú főzés során elpusztulhatnak. A miso tápértéke és az íze viszont megmarad, azaz a főzés során nem változik. Egyes receptek ajánlják a miso a főzését, hogy a többi összetevő aromáját gazdagítsa. 
 
A miso enzimatikus előnyeinek maximalizálása érdekében válasszon nem pasztörizált változatot, (vagy fagyasztva szárított miso levest), és olyan recepteket, ahol a misot csak a főzés végén kell hozzáadni az ételhez.  

Milyen ételekben lehet használni a misot?

A misot használhatja só helyett olyan ételekben, mint a levesek, raguk, feltétek. Temérdek összetevő jól illeszkedik a miso ízéhez, mint például a gyömbér, fokhagyma, rizsecet, tahini, citromlé és juice. Látogasson el a recept oldalunkra, hogy további speciális ötleteket kaphasson.

 

Felhasználási javaslat

Miszó egy nagyon sokoldalú füszer. Használhatjuk levesek, pörköltek, bab ételekhez. De remek izesitő mártások, szószok, "kenőcsök", savanyúságok készitéséhez. Csodálatos öntet alapanyag salátákhoz, tésztákhoz, gabonákhoz, babokhoz, tofuhoz zöldségekhez, grillezett ételekhez.

Száraz hűvös helyen tárold.

Átlagos tápérték 100g termékben
kj 662
Kcal 158
Zsír 6,1
Ebből telített zsírsavak 1,2
Szénhidrát g 10
Ebből cukor 7
Rost 4,5
Fehérje g 12
12,7
0
No votes yet
3 530 Ft
Készlet: 
68 db
0
No votes yet
3 730 Ft
Készlet: 
12 db
0
No votes yet
4 120 Ft
Készlet: 
36 db
0
No votes yet
12 400 Ft
Készlet: 
3 db
  • Bio
    Bio
  • Vegán
    Vegán