Mi a különbség az ázsiai és a nyugati tipú  tészták között

Noodles vs Pasta

“Mi a különbség az ázsiai metélt tészta és az európai, mediterrán tészta közt?” 

metélt és a tészta közötti különbség
Az ázsiai és az európai tészták ugyan hasonlóan néznek ki, mégis sok mindenben különböznek.

A japán metéltekhez (SOBA, SOMEN és UDON) inkább gyengébb búzát használnak, míg a tésztafélékhez általában a keményebb durum fajtákat, amely a mediterrán régióban nőnek. A gyengébb búzából a metéltekvilágosabb színűek, simábbak, selymesebb érzést keltenek, azt is lehetővé téve számunkra, hogy gyorsan megfőjenek, míg a keményebb durum búza tészta aranyszínű,  erős, rugalmas szerkezetű, ami által keményebb állagura főzhető

Továbbá, az ázsiai metélt tészták általában sót tartalmaznak, amit azért adnak hozzá, hogy a lágyabb fehérje jobban tudjon növekedni, elősegítve a nyers tésztában a kötések kialakulását, míg az európai tészták többnyire sómentesek. Ez azt jelenti, hogy az ázsiai tésztákat meg lehet főzni anélkül, hogy szükség lenne extra sóra.

Míg az ázsiai tésztákat hagyományosan meleg vagy hideg szezonális levesekben szolgálják fel, addig az európai tésztához mártást adnak. Napjainkban azonban a fúziós konyhák mindenféle izgalmas új módszert kínálnak a tészták készítéséhez. A legfontosabb különbség azonban az, hogy hogyan készülnek: miközben az európai tészták nyers tésztáit általában extrudálják, ahogy összepréselünk egy fogkrémes tubust, a „metélt” ázsiai tészták a "roll-and-cut" módszerrel, azaz nyújtva és metélve készülnek, vagyis hívhatjuk őket gyúrt, metélt tésztáknak is.

A "nyújtva és szeletelve" módszer
Ez a folyamat lényegében ugyanaz, mint amit hagyományosan a japán emberek saját otthonukban és a helyi tésztaüzletekben alkalmaznak. Azzal kezdődik, hogy sós vizet adnak frissen őrölt bio liszthez. A megfelelő sótartalom kiemelten fontos a sikérképződéshez, vagyis hogy a nyerstészta jól összeálljon és biztosítsa, hogy a tészta friss maradjon a természetes szárítás folyamán is. A tésztát alaposan összegyúrják, majd egy ideig hagyják pihenni a megfelelő állag kifejlődéséig.

Ezután hengereken átengedve megfelelő vastagságú hosszú lapokat készítenek. Az utolsó hengerbe kések vannak beépítve, amelyek a kívánt szélességű csíkokra szeleteli fel a lapokat, aszerint, hogy vékony SOBA, SOMEN vagy vastag UDON metélt készül. Majd ezeket a hosszú szálakat két méteres darabokra vágják fel és egy speciális szárító helyiségbe helyezik el őket.

A japán metéltek szobahőmérsékleten legalább harminc órán keresztül (UDON metéltnél 3 napig!) természetesen és lassan száradnak, majd vágják és csomagolják. Az egész folyamat négyszer olyan hosszú ideig tart, mint a modern módszer, amely egyetlen munkanapon befejeződhet.
A hosszú, lassú gyártási eljárás előnye: a lehető legjobb ízeket és a legkönnyebb emészthetőséget garantálják.

A Clearspring bio japán tésztacsaládja

Gyorsan megfőnek, ízletesek és könnyen emészthetőek. A CLEARSPRING  BIO UDON  és  SOBA metélt tészták kielégítő, laktató és sokoldalú élelmiszerek. Az ázsiai és a nyugati ételek széles választékában, egész évben használhatóak például gőzölgő forró metéltként a levesekben, de akár wokban készült sült ételekben és finom nyári salátákban egyaránt . 

A Clearspring japán metéltek kitűnőek a hagyományos receptekhez!
Valamennyi tojásmentes és minősített bio.

A termékcsalád három fajta vastag, selymes textúrájú, búzából készült UDON és háromféle, vékony, dióízű SOBA hajdina tésztát tartalmaz.