Sült padlizsán füstölt tofuval & Maitake feltéttel

Sült padlizsán füstölt tofuval & Maitake feltéttel
Hozzávalók: 
 1. nagy padlizsán
 2. 20 g Clearspring Szárított Maitake Gomba 
 3. 120 g füstölt tofu 
 4. 80 g édes cukorborsó
 5. 2 ½ evőkanál Clearspring Édes Fehér Miso
 6. 2 evőkanál Clearspring Shoyu Szójaszósz 
 7. 2 evőkanál Clearspring Mikawa Mirin
 8. 1 evőkanál Clearspring Rizsmaláta Szirup
 9. 1 teáskanál Clearspring Barnarizs Ecet
 10. 1 teáskanál reszelt gyömbér
 11. 3 evőkanál víz
 12. 2 evőkanál fekete és fehér szezámmag
 
Elkészítés: 
 1. Áztassa vízbe a Maitake gombát körülbelül 2 órára, majd csavarja ki a vizet belőle. 
 2. Szelje hosszában 4 nagy, szték alakú, lapos szeletre a padlizsánt. A két külső szeletről vágja el a héját, hogy lapos legyen, és könnyebb legyen kisütni.
 3. Melegítsen fel közepesen egy nagy serpenyőt 2 evőkanál növényi olajjal. Amikor felforrósodott, helyezze bele a padlizsán szeleteket. Vegye kisebbre a hőt, és a padlizsán szeletek vastagságától függően süsse kb. 6-7 percig. Ha szépen megsült, fordítsa meg, és süsse őket további 4-5 percig.
 4. Amíg a padlizsán sül, vágja ketté az oldalánál a cukorborsó hüvelyeket, és szelje fel a füstölt tofut apró kockákra.
 5. Jól keverje össze a misot, szójszószt, mirint, malátaszirupot, ecetet, vizet és a gyömbért, majd tegye félre.  
 6. Egy másik serpenyőben hevítsen egy kis növényi olajat, és süsse benne cirka 2 percig a cukorborsót és a maitake gombát. Adja hozzá a felvágott tofut, és süsse vele még egy percet, majd növelje a hőt, és adja hozzá a szószkeveréket. Hagyja összeérni az ízeket egy percig, majd zárja le a tűzhelyet.
 7. Fektesse a sült padlizsánt egy megfelelő tálra, helyezze a tetejére a gomba és tofu keverékét, majd szórja meg fekete és fehér szezámmaggal.

Íme, egy egyszerű és pompás japán köret, mellyel garantáltan le fogja nyűgözni a vendégeit.

Séf: Reiko Hashimoto
 
 
Reiko Kyotoban, Japán ősi fővárosában született. Egy hagyományos japán családban nőtt fel. Édesanyja hatásának köszönhető, aki az ételkészítés megszállottja volt, hogy Reiko a japán konyhaművészet szerelmese lett.
 
Az utóbbi 14 évben London lett Reiko otthona, ahol beindította a Hashi Konyhát, egy japán főzőiskolát wimbledoni otthonából. Reiko minden szinten indított osztályokat és kurzusokat, a teljesen kezdőtől a professzionális mesterszakács szintig képzi az érdeklődőket. Reiko filozófiája, hogy a japán főzési technikákat mindenki számára hozzáférhetővé kell tenni.
 
2011-ben Reiko kiadta a „Hashi, a japán főzőtanfolyam” című első szakácskönyvét, melyben közreadta a kurzusain ismertetett receptek legjavát. A könyv osztatlan sikert aratott a kezdők és a mesterek között is, és már készül a folytatás.
 
Reiko megjelent a médiában is, olyan programok kialakításában, mint az Élet a Jó Ételből és a Nagy Brit Konyha, együttműködve elhíresült szakácsokkal, mint John Torode, Gino d’Acampo és Hardeep Singh Kholi.