Gombasaláta yuzu öntettel
20 perc
4 fő
Hozzávalók: 
Gombasaláta:
- 200 g japán gombafélék – shiitake, enoki, shimeji, eringi*
 - 1 gerezd fokhagyma reszelve
 - 200 g különféle ropogós salátalevél
 - 100 g kemény tofu
 - 40 g pirított dió durvára vágva
 - 2 evőkanál vágott metélőhagyma
 - *csiperke-, laska-, szegfűgoba is kitűnő
 
Yuzu öntet:
- 4 evőkanál yuzu dzsúsz
 - 3 evőkanál Clearspring Shoyu szójaszósz
 - 1 evőkanál Clearspring Rizsmaláta szirup
 - ½ teáskanál őrölt fekete bors
 - 4 evőkanál szőlőmagolaj
 
Elkészítés: 
- Válasszon 2-3 különféle gombát. Készítse elő a gombákat – egy nedves papírral törölje meg, és vágja vagy tördelje fel őket falatnyi darabokra.
 - Tegyen minden yuzu összetevőt egy nagy tálba, és egy habverővel alaposan keverje össze, míg homogén lesz.
 - Hevítse fel az olajat egy nagy serpenyőben, tegye bele a fokhagymát, majd a gombákat, és kb. 2-3 percig nagy hőfokon dinsztelje meg őket. Időnként rázogassa meg a serpenyőt.
 - Amint a gombák átsültek, tegye át őket a nagy tálba, és keverje össze az öntettel.
 - A salátaféléket tálalás előtt adja hozzá. A szétmorzsolt tofut szórja a salátalevelekre, majd öntse a gombakeveréket a salátára, végül szórja meg a dióval és a metélőhagymával.
 
Ennek a gombasalátának csodálatosan pikáns  ízét van a klasszikus japán citrus gyümölcs, a yuzu adja.
Séf: Reiko Hashimoto

Reiko Kyotoban, Japán ősi fővárosában született. Egy hagyományos japán családban nőtt fel. Édesanyja hatásának köszönhető, aki az ételkészítés megszállottja volt, hogy Reiko a japán konyhaművészet szerelmese lett.
Az utóbbi 14 évben London lett Reiko otthona, ahol beindította a Hashi Konyhát, egy japán főzőiskolát wimbledoni otthonából. Reiko minden szinten indított osztályokat és kurzusokat, a teljesen kezdőtől a professzionális mesterszakács szintig képzi az érdeklődőket. Reiko filozófiája, hogy a japán főzési technikákat mindenki számára hozzáférhetővé kell tenni.
2011-ben Reiko kiadta a „Hashi, a japán főzőtanfolyam” című első szakácskönyvét, melyben közreadta a kurzusain ismertetett receptek legjavát. A könyv osztatlan sikert aratott a kezdők és a mesterek között is, és már készül a folytatás.
Reiko megjelent a médiában is, olyan programok kialakításában, mint az Élet a Jó Ételből és a Nagy Brit Konyha, együttműködve elhíresült szakácsokkal, mint John Torode, Gino d’Acampo és Hardeep Singh Kholi.

