Gombasaláta yuzu öntettel

20 perc
4 fő
Gombasaláta yuzu öntettel
Hozzávalók: 
Gombasaláta:
 1. 200 g japán gombafélék – shiitake, enoki, shimeji, eringi*
 2. 1 gerezd fokhagyma reszelve 
 3. 200 g különféle ropogós salátalevél 
 4. 100 g kemény tofu
 5. 40 g pirított dió durvára vágva 
 6. 2 evőkanál vágott metélőhagyma 
 7. *csiperke-, laska-, szegfűgoba is kitűnő
 
Yuzu öntet:
 1. 4 evőkanál yuzu dzsúsz
 2. 3 evőkanál Clearspring Shoyu szójaszósz 
 3. 1 evőkanál Clearspring Rizsmaláta szirup 
 4. ½ teáskanál őrölt fekete bors 
 5. 4 evőkanál szőlőmagolaj
Elkészítés: 
 1. Válasszon 2-3 különféle gombát. Készítse elő a gombákat – egy nedves papírral törölje meg, és vágja vagy tördelje fel őket falatnyi darabokra. 
 2. Tegyen minden yuzu összetevőt egy nagy tálba, és egy habverővel alaposan keverje össze, míg homogén lesz.
 3. Hevítse fel az olajat egy nagy serpenyőben, tegye bele a fokhagymát, majd a gombákat, és kb. 2-3 percig nagy hőfokon dinsztelje meg őket. Időnként rázogassa meg a serpenyőt. 
 4. Amint a gombák átsültek, tegye át őket a nagy tálba, és keverje össze az öntettel.
 5. A salátaféléket tálalás előtt adja hozzá. A szétmorzsolt tofut szórja a salátalevelekre, majd öntse a gombakeveréket a salátára, végül szórja meg a dióval és a metélőhagymával. 
Ennek a gombasalátának csodálatosan pikáns  ízét van a klasszikus japán citrus gyümölcs, a yuzu adja.
 
Séf: Reiko Hashimoto
 
Reiko Kyotoban, Japán ősi fővárosában született. Egy hagyományos japán családban nőtt fel. Édesanyja hatásának köszönhető, aki az ételkészítés megszállottja volt, hogy Reiko a japán konyhaművészet szerelmese lett.
 
Az utóbbi 14 évben London lett Reiko otthona, ahol beindította a Hashi Konyhát, egy japán főzőiskolát wimbledoni otthonából. Reiko minden szinten indított osztályokat és kurzusokat, a teljesen kezdőtől a professzionális mesterszakács szintig képzi az érdeklődőket. Reiko filozófiája, hogy a japán főzési technikákat mindenki számára hozzáférhetővé kell tenni.
 
2011-ben Reiko kiadta a „Hashi, a japán főzőtanfolyam” című első szakácskönyvét, melyben közreadta a kurzusain ismertetett receptek legjavát. A könyv osztatlan sikert aratott a kezdők és a mesterek között is, és már készül a folytatás.
 
Reiko megjelent a médiában is, olyan programok kialakításában, mint az Élet a Jó Ételből és a Nagy Brit Konyha, együttműködve elhíresült szakácsokkal, mint John Torode, Gino d’Acampo és Hardeep Singh Kholi.