Hagyományos Japán Miszók

A miso japánok legfontosabb hagyományos élelmiszere és fűszere. Christopher Dawson, a Clearspring alapítója, a 18 év alatt, amíg Japánban élt, a miso minőségi szakértőjévé vált. A Clearspring termékpalettáját is ő válogatta össze a legfinomabb, hagyományosan erjesztett japán misokból.

A legkiválóbb, bio termesztésű összetevőkből készülnek: teljes szójabab, gabonafélék, koji erjesztett rizskultúra és tengeri só. Cédrusfa hordókban szobahőmérsékleten, több hónapon keresztül természetesen érlelődik. A lassú erjedés következményeként gazdag és összetett ízvilág alakul ki, melyben az ötödik íz, az umami is jelen van.

Japánban a misoknak ma már csak egy kis hányada készül hosszadalmas, tradicionális módon. A kereskedelemben gyártott misokat, - ahol a hangsúlyt a nyereségre és nem az ízére helyezik, - olcsón és gyorsan állítják elő genetikailag módosított, hexánnal zsírtalanított szója és gyógyszeripari enzimek segítségével. Ezek az olcsó álmisok általában sok be nem jelentett és nem megfelelő kémiai feldolgozási segédanyagot és ízfokozót tartalmaznak, mint például a nátrium-glutamátot (MSG).

A miso tipikusan sós, azonban íze és aromája számos tényezőtől függ, úgymint az összetevők, az erjedés és az érlelési folyamat hossza. További tényezök, amelyek meghatározók a speciális miso íz kialakításának, a hőmérséklet, a fermentáció időtartama, a sótartalom és a koji fajtája. Ezeknek az összetevőknek és változóknak köszönhetö a miso egyedi ízvilága, amelyet úgy írhatnnk le, hogy sós, édes, földes, gyümölcsös és ínyenc. A legelterjedtebb típusok közül a fehér misot hagyományosan Japán nyugati részén fogyasztják, beleértve Kyotot is, míg a keleti területeken, így Tokióban is, inkább a piros misot részesítik előnyben.

Termék menü