Bio japán Umami szósz Chili paprikával
3 410 Ft |
Termékleírás
Összetevők: szójaszósz*(47%) (víz, szójabab*, búza*, tengeri só), erjesztett rizs*(28%) (rizs*, koji [0,001% ]), víz, Chili paprika*(0,7%). * „ bio gazdaságból származó ”
Az autentikus japán Chili paprikás Umami szószt számos sós ételhez hozzá lehet adni. Természetes ízesítőként használhatjuk, mely fokozza az ételek ízvilágát. Előállításához hagyományosan a rizshez erjesztett Kojit adnak, majd hagyják, hogy a természetes erjedési folyamatok végbemenjenek, ezután összekeverik szójaszósszal és Chili paprikával.
Mi az a Koji kultúra?
A Koji főzött rizs és/vagy szójabab, amit beoltanak Aspergillus oryzae baktériummal erjesztett kultúrával. A Koji tenyészetet hozzákeverik a párolt rizshez (búza és szójababot is használnak, attól függően, milyen céllal készül), majd egy ideig párás, meleg (ca. 50 °C) helyen pihentetik, érlelik. Az Umami alapja, mikor a Koji a rizsben lévő keményítőt átalakítja cukorrá, (ezt az eljárást hívják elcukrosításnak), és felold számos zsírsavat és aminosavat (beleértve a glutamátot). A Koji a nagy titok számos japán ételben, amit gyakran használnak szójaszószhoz, Misohoz, Mirinhez és Sakehoz. A japán táplálkozási kultúrában betöltött szerepe miatt az Umamit Japán Nemzeti Gombájaként tartják számon.
A teljes cikk elolvasható: Koji – a kultúra a japán ételkészítésben
Felhasználási javaslat
Az autentikus japán Umami szószt korlátlanul használhatjuk számtalan ételhez, hogy fokozza, és kiemelje az összetevők teljes aromáját. Használható egész évben pörköltekhez, sült zöldségekhez, és pácokhoz, már egy-két kis adag képes átalakítani és emelni az ételek ízét, amivel elérhető akár egy valódi Michelin csillag.
A Clearspring Umami szósz attól egyedülálló, hogy önmagában is lehet használni, mint mártás, szósz vagy feltét.
Néhány minden napra való szervírozási javaslat:
Önmagában:
Kenje be vele a sült padlizsánt. Használja, mint egy sós mártást nyers zöldségekhez; Sushiba keverve, vagy a sushi mártásaként; Fűszerként különösen a rizs alapú ételekhez; Szószként a grillezett zöldség kebabokhoz (kép a csomagoláson); Avokádó vagy tofu saláta önteteként.
Alapanyagként:
Belekeverheti mártásokba, ragukba, bolognaise-hoz vagy a vegapástétomokba. Saláta öntetként: például keverje össze olívaolajjal és citromlével. Tálalhatja sült zöldségekhez. Adja hozzá a vegán majonézhez egy vegán burger feltétjeként és szervírozza salátával és egy burger zsemlével. Kínálja, mint egy BBQ mártást vagy pácolt öntetet a zöldségekre. Használja só helyett: csak fele annyit fog igényelni, mivel az íze nagyon koncentrált.
Tárolja hűvös, sötét helyen! Felbontás után tartsa hűtőszekrényben, és 8 hónapon belül fogyassza el!
kj | 445 |
---|---|
Kcal | 105 |
Zsír | 0,4 |
Szénhidrát g | 20 |
Ebből cukor | 3 |
Rost | 0,7 |
Fehérje g | 5,4 |
Só | 6,3 |
- Bio
- Vegán