Bio japán 100% hajdina Soba tészta
3 210 Ft |
Termékleírás
Összetevők: bio gazdaságból származó hajdinaliszt (89%), víz
A termék súlya - 200 g
Nyomokban glutént és szóját tartalmazhat.
Ízletes, sokoldalú, búzamentes, dióízű, zamatos hajdinatészta. A japánoknál ’Juwari Soba’ néven ismert, ami azt jelenti 100% Soba. Mivel a hajdina nem tartalmaz glutént, vagy más kötőanyagokat, igen nagy készséget és időt igényel, hogy ezeket a népszerű tésztaféléket előállítsák. A gabonaszemeket többször megőrlik, úgyhogy a tészták, habár a teljes gabonaszemeket tartalmazzák, olyan lágy, puha textúrájúak lesznek, amelyek magukba szívják a leves, vagy öntet ízét, amivel tálalják. Japánban a Soba tésztákat gyakran a nagy partik végén szolgálják fel, vagy egy esti iszogatás végén. Hagyományosan január 1-jén az újév kezdetét is hajdina tésztával ünnepelik, mert a hosszú tészta szálak jelképezik a hosszú életet, mint ahogy az erőt és az ellenálló képességet, mivel mindkettő jellemző magára a hajdina növényre is.
A Soba tészta gyorsan (bő öt perc alatt) elkészíthető, de meglehetősen törékeny annak köszönhetően, hogy hiányzik belőle a glutén, ezért finom bánásmódot igényel. Eredetileg lehűtve szervírozták mártásokkal, de ma már általában sokkal inkább tálalják forró zöldséglevesekben, mint levestészta, a tetején színes és tápláló növényekkel, tengeri algákkal és szezámmaggal.
A gyártó története
Beszállítónk több mint egy évszázada készít japán száraz tésztákat. 2006-ban ünnepelték a száz éves jubileumukat.
1906 Alapítás
1971 A száraz tészta gyár megkapta a JAS (nem bio JAS) hitelesítést
1973 Megkezdik a hagyományos Udon tészta gyártását
1994 A tészta elnyeri a New York Times 100 Világ Étel díjának egyikét
1999 Az OCIA*/Ecocert által hitelesített gyártóként megkezdik a bio tészta gyártás exportját
2006 Száz éves jubileum
*Organic Crop Improvement Association: Providing Excellence in Organic Certification a.m. Tökéleteset a bio hitelesítésben
A nagyszerű ízű tészták kulcsa az, hogy elegendő idő legyen biztosítva a tészta massza összekeveréséhez és a tészta szárításához. Szuper-keverőt használnak, amely a tésztát alacsony hőmérsékleten keveri másfél órán keresztül, és elősegíti a gyors sikér képződést. Ez a folyamat hozza létre a kemény textúrát, amit a japánok „Koshi”-nak neveznek, és ezért lesz a késztermék stílusában hasonló a hagyományos kézzel dagasztott „Teuchi” Udon tésztával.
A szárítás folyamata is fontos, és termelőnk lassú láncú szárítógépet használ. Ez a lassú szárítási és érlelési eljárás koncentrálja a tészta ízét. A speciális szárítóberendezés használatának egy másik előnye, hogy a különböző tésztákhoz be tudják állítani a légsebességet. Mindez kombinálva a gyakorlati tapasztalataikkal és szaktudásukkal, képesek következetesen jó minőségű tésztát előállítani az egész év során minden évszakban, bármilyen hőmérséklet és páratartalom mellett.
Napjainkban a tésztagyártók többségének termelési hatékonyságában kiemelten fontos, hogy a gyártási folyamat ne legyen több, mint egy nap, amely magában foglalja a keverést, a szárítást és a csomagolást is. Annak érdekében, hogy a különbözőséget jobban érzékeltessük: a mi gyártónk 2 napot tölt a vékony, mint a somen és soba, és 3 napot az udon tészták szárításával, és ez még csak a szárítással töltött idő.
Felhasználási javaslat
Hogyan használjuk Hogyan készítsük el a japán Soba tésztát?
Mivel ez a tészta nem tartalmaz glutént, sokkal törékenyebbek, mint a standard Soba tészták, és finoman kell főzni. Amint a víz forrni kezdett, adjuk hozzá a tésztafélét, majd időnként adjunk hozzá egy kevés hideg vizet a főzés végéig, hogy elkerüljük a tészta szétesését. Az olajban sütés nem ajánlott. Élvezze forrón, vagy lehűtve dashiban – egy shoyu szójaszósszal készült kombu levesben, mártásokkal, vagy frissítő salátákban. Alternatív megoldásként tekerje be pirított noriba egy ízletes sushi tészta kedvéért.
kj | 1528 |
---|---|
Kcal | 365 |
Zsír | 3 |
Ebből telített zsírsavak | 0,3 |
Szénhidrát g | 72 |
Ebből cukor | 1,1 |
Rost | 5,9 |
Fehérje g | 13 |
- Bio
- Vegán